Zimbabwe een bijzondere passie

Patrice Delchambre – auteur

De auteur, Patrice Delchambre (Leopoldsburg, België), woont al 30 jaar in Afrika waarvan 20 jaar in Zimbabwe. Zij is Germaans filologe, voormalig medewerkster bij het RISO (Regionaal Instituut Samenlevingsopbouw in Antwerpen), actief in de Sociale en Ontwikkelingssector en werkt bij de Internationale school als docent Fine Arts en Frans. Zij is een bekend keramiste en haar oesterschalen en koralen vinden hun weg naar tentoonstellingen in Mozambique, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Nederland.

Hoe gaat het in Zimbabwe

Met Zimbabwe, een bijzondere passie wordt een antwoord gegeven op de vraag: ‘Hoe gaat het nu in Zimbabwe?’ Afrika is bedwelmend, zo ook het leven in Zimbabwe. Tegelijkertijd is niets eenvoudig.
Het boek geeft een actueel beeld over het dagelijks leven in een land dat ondanks de pijn ook vele prachtige en vooral unieke kanten heeft. Het beschrijft vooral een manier van “samen” leven, die in de westerse samenleving verloren is gegaan. In de uitgave Zimbabwe een bijzondere passie kunt u met de toestand in Zimbabwe kennismaken.

Opbrengst voor een school

De opbrengst van het boek komt ten goede aan de bouw van de rurale government school Chengeta Primary School en de Chengeta Bibliotheek, Ngezi, Zimbabwe, een project van Phil, Lorraine en Mary Theresa Dobinson, Patrice Delchambre en Aad van Geldermalsen.

Inleiding

In “Zimbabwe, een bijzondere passie” wil ik vertellen over het Zimbabwe dat de lezer niet kent vanuit Europese berichtgeving, noch van voorbijtrekkende journalisten. Het gaat over het Zimbabwe from within en het Zimbabwe van vandaag. In deze verhalenbundel laat ik ons, vrouwen en mannen, aan het woord zoals wij hier het leven zien en voelen en proeven en beleven. Voor iedereen is dat anders en elk van ons probeert de dagelijks nieuwe drama’s van dit land te overstijgen.

We staan pal achter elkaar wanneer het leven soms onmogelijk blijkt te worden. Daardoor ontstaan nieuwe connecties en verrassende vriendschappen. Ik ken alle medewerkers van dit boek persoonlijk en heb met iedereen een bijzondere band.

De personen die ik uitnodigde voor elk individueel hoofdstuk vertegenwoordigen tevens ieder een bijzondere groep in deze lokale maatschappij: de zakenvrouw, de moeder, de lerares, de zangeres, de chocolatier, de home-study directeur, de projectcoördinatrice, de overwinteraars, de single Zimbabwaanse met zeven kinderen, de ngo-accountant, de Shona weeshuisverantwoordelijke, de ondersteuners van kunstenaars, de reisagent, de onderneemster. En veel meer.

Allemaal geschreven met elkaar uit liefde en hartstocht voor dit afbrokkelende land.

Een verhaal over hoe mensen elkaar zoeken in vriendschap en ook vinden.

Zimbabwe

Uitgegeven door: Boekenplan