Rode spoorlijn een boeiend reisverhaal

Met de trein door Rusland, Mongolië, China en Zuidoost-Azië

een onderzoek naar links en het socialisme

Een reis per spoor van Moskou via Siberië en Mongolië naar Peking is voor liefhebbers de ultieme treinreis. Met beroemde treinen als de Trans-Siberië Express en Trans-Mongolië Express kan de enorme afstand comfortabel worden afgelegd. Maar in Peking hoeft het niet op te houden. Met de modernste Chinese hogesnelheidstreinen kan doorgereisd worden naar Vietnam waar de spoorlijn pas in Saigon na 16.000 kilometer eindigt.

Van de Siberische taiga naar de Cambodjaanse jungle

De auteur reist per trein naar Moskou (met het Kremlin als hoogtepunt) en maakt een zijstapje naar het prachtige Sint Petersburg voordat hij aan de dagenlange reis door de Siberische vlaktes begint. Hoogtepunten daarna zijn het verrassend ontoeristische Baikalmeer, het onverwacht groene Mongoolse platteland en de Chinese hoofdstad met zijn Verboden Stad en vlakbij de Chinese Muur. Daarna gaat het zuidwaarts naar de hypermoderne steden Sjanghai en Hong Kong waarna de uitgeputte schrijver twee weken moet bijkomen in het relaxte Macau, een voormalige Portugese kolonie. Het vriendelijke maar hectische Vietnam en Cambodja met zijn mysterieuze ruïnes van Angkor in de jungle besluiten deze grote reis.

TIP – Een taalgids-woordenboek Russisch is bijzonder handig in de Trans-Siberië Express

De Rode spoorlijn van bloed

Maar dit reisboek laat niet alleen de mooie en prettige kanten van deze route zien. Deze machtige spoorlijn loopt door landen die in het verleden communistisch waren of het nog altijd zijn en zou daarom de “Rode spoorlijn” genoemd kunnen worden. Niet alleen vanwege de politieke kleur maar ook omdat in deze landen in de 20e eeuw enorm veel bloed heeft gevloeid. Tijdens de reis worden alle belangrijke stadia van de socialistische geschiedenis gepasseerd, van de Russische Revolutie in Sint Petersburg en de misdaden van Stalin tot de terreurregimes van Mao en Pol Pot. Het enig overgebleven Goelagkamp Perm-36 wordt bezocht en de killing fields van Cambodja.

Links in het Westen

In de loop van deze lange reis, door de ruimte en door de tijd, wordt langzaam duidelijk wat er mis is gegaan met het socialisme, dat in de 19e eeuw met zoveel optimisme en hoge verwachtingen begon. Daarbij wordt links in het Westen niet ontzien, dat bijna tot het einde de communistische regimes bleef verdedigen. Met veel voorbeelden uit zijn praktijk als activist in linkse organisaties laat de auteur zien dat de houding en mentaliteit van het communisme ook hier doorwerkt. Geen revoluties meer maar kleine stappen ter verbetering is de slotconclusie als de schrijver aan het einde van zijn reis in Thailand aankomt, waarbij hij ook een pleidooi houdt voor cruciale kernwaarden als vrijheid van meningsuiting en democratie.


Engelstalige promotiefilm van Russische Spoorwegen (uitgave: persdienst Russische Spoorwegen) over de Trans-Siberische Spoorweg.

Diepgaand, tot nadenken stemmend en tegelijk prettig leesbaar. Een boeiende mix van reisverhaal, politieke beschouwing en persoonlijke geschiedenis.

Titel: De Rode spoorlijn
Omvang: 336 pagina’s met kleurenillustraties
Paperback
Is zojuist verschenen.

Een aanrader voor mensen met interesse voor geschiedenis

Voor een goede voorbereiding is een reisgids van Rusland erg handig

eBook.nl - de grootste eBook winkel van Nederland