Peru wordt Mijn Peru, voor een goede voorbereiding

Peru, officieel de Republiek Peru, is een land aan de westkust van Zuid-Amerika. Het wordt begrensd door Ecuador en Colombia in het noorden, Brazilië in het oosten, Bolivia in het zuidoosten, Chili in het zuiden en de Grote Oceaan in het westen. Dineke Veerman schreef over dit prachtige land reisverhalen in Mijn Peru.
• Hoofdstad: Lima
• Landnummer: +51
• Valuta: Peruviaanse sol
• Bevolking: 30,38 miljoen (2013) Wereldbank
• Officiële talen: Spaans, Quechua (taal), Aymara
Het regenseizoen in Peru loopt van van december tot en met maart. Tijdens die periode kunnen in de Andes en het Amazonegebied overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.
mijn peru

Aardbevingen

Peru ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Daarom kunnen er aardbevingen voorkomen.
Lees meer over reisadviezen de site van de rijksoverheid.
Lees meer over het klimaat

Reisverhalen uit Mijn Peru

Avonturen en anekdotes, impressies en informatie, plezier en problemen. Kleurrijke verslagen bieden een schat aan informatie en wetenswaardigheden, die vaak niet in de reisgidsen staat, over dit prachtige Andesland.
De auteur Dineke Veerman van Mijn Peru woonde bijna tien jaar in de oude Inca-hoofdstad Cusco en werkte als reisbegeleidster in met name Peru, maar ook de omringende landen. Daarnaast ging ze te voet op ontdekkingsreis in de bergen en organiseerde ze dezelfde tochten ook voor andere toeristen. Via een bevriend Nederlands stel raakte ze betrokken bij een uniek en succesvol project om de mensen in de armste gebieden kansen te geven, vooral door verbetering van het onderwijs.
Het boek is uitermate geschikt als bron van informatie voor iedereen die het land wil bezoeken, kan dienen als basis voor het werk als reisbegeleider en geeft de thuisblijver met interesse in het land het gevoel er écht geweest te zijn.
Onlangs verscheen van de Dineke Veerman van Mijn Peru de uitgave Geef ze geen papaya een prachtige opvolger.

Lima Peru - Plaza Mayor

De Kathedraal op de Plaza Mayor in Lima Peru

Een blog van Dineke Veerman

Communicatie

“Hierrrr Radio Tawantinsuyo, uit het hart van het Incarijk, uit onze prachtige stad Cusco…” Gepassioneerd wordt de aankondiging gedaan, de presentator weet dat er in Cusco en wijde omgeving heel veel mensen zullen luisteren.

“Radio Tawantinsuyo, met vandaag ook weer vele oproepen voor onze landgenoten op het platteland. Blijft u vooral luisteren. Misschien is er een boodschap voor u bij!”
Vanuit Cusco is het platteland dichtbij, maar soms heel slecht bereikbaar. Wegen worden onbegaanbaar of houden gewoon op. Voetpaden gaan verder het bergland in, alleen toegankelijk voor mensen en lastdieren. Mobiel bereik is er meestal niet.
Juist in deze gebieden loop ik graag. In trektochten genieten we van de schitterende natuur en de prachtige mensen. We kamperen op het erf van lokale bewoners en maken hun harde leven van dichtbij mee. De mensen zijn de hele dag bezig met lama’s hoeden, takken verzamelen voor het kookvuur, aardappelen rooien en neerleggen voor het ‘droogvriezen’ en vrouwen weven met een handweefgetouw de prachtige rode poncho’s en sjaals.

Voordat ik met mensen op pad kan moet ik eerst zorgen dat transport van de kampeerspullen en het eten goed geregeld is. Dit gaat met lastdieren (paarden, muildieren) en/of dragers. We werken het liefst met lokale mensen en spreken dus af bij de start van de trektocht. Dit betekent dat ik al vele malen een oproep heb gedaan via de radio. “ Van de ‘gringa’ (buitenlandse) Dina een oproep voor señor Sebastian Huaman uit Yanáma. Sebastian Huaman, alstublieft aanstaande maandag om 6 uur present in het dorp Cachora met vijf lastdieren, voor een trektocht naar de ruïnes van Choquequirao van vier dagen met vijf toeristen. Herhaling … en zegt het voort.”

Het gaat altijd goed! Soms heeft de man zelf de oproep gehoord, soms is het via iemand anders aan hem doorgegeven. Er is ook werkelijk geen andere mogelijkheid de betrokken mensen te bereiken. Heel af en toe komen ze in Cusco om te vragen wanneer er weer groepen zijn. De enige andere optie is zelf af te reizen en de man te gaan zoeken. Deze mijnheer Sebastian woont op ruim twee dagen lopen van de plek waar je nog met een auto kan komen en dat is al een uurtje of negen rijden vanuit Cusco …
Ook ooit op de lokale radio: “gevonden een paspoort van een Nederlandse vrouw, in het complex van Sacsahuaman in Cusco”. Het paspoort was gevonden door een kennis van mij, die slim bedacht had naar de radio te gaan. De Nederlandse was in de ruïnes beroofd, maar wel heel blij dat haar paspoort terug was!
Bij toeval werd ik een keer op straat geïnterviewd voor de radio. Een reporter wilde mijn mening weten over de toeristische attracties van Cusco en speciaal over een bepaalde show. Ik had niets op met die show, maar kon wel even noemen dat ik in Cusco kom voor de schitterende trektochten in de omgeving. Misschien is dat weer een tip voor anderen.

Voor meer reisverhalen lees Mijn Peru