Grillen, overgeleverd aan moeder Aarde

Grillen: Van San Diego naar Zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika

Liefst 501 dagen onderweg, 17.000 kilometer op de teller. Velen dromen over zo’n wereldreis, weinigen doen het ook. Marjemme van Poelgeest is er zo eentje. Samen met reisgenoot David reed ze per fiets van San Diego in de Verenigde Staten naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika.

Op naar Ushuaia

Voor Reis om de Wereld hield ze een dagboek bij, dat evolueerde tot het boek Grillen. Je leest over hun beroving in Mexico, hoe ze de ‘la mitad del mundo’ oftewel de evenaar passeerden en over hoe ze een 4350 meter hoge bergpas in het Andes-gebergte beklommen. Markante ontmoetingen had ze ook, zoals met wandelaar Jean Beliveau. Hij liep vanuit Canada helemaal naar Chili. En wilde nog zeker tien jaar doorwandelen om de hele wereld rond te gaan. Na duizenden kilometers bereikt Marjemme eindbestemming Ushuaia in Zuid-Amerika. ‘Verder fietsen dan Ushuaia is niet mogelijk. De weg houdt hier simpelweg op’, schrijft ze.
Hieronder een hoofdstuk uit het boek:

Start in de U.S.A., San Diego

David tref ik aan bij de bagageclaim in San Diego Airport. Gelukkig heb ik na drie uur vertraging op Schiphol nog net op tijd mijn aansluiting gehaald op Philadelphia airport naar San Diego. De veiligheidsmaatregelen zijn duidelijk verscherpt ten-gevolge van de verschrikkelijke aanval in New York op 11 september, iets meer dan een maand voor onze vertrekdatum. Het geeft best een vreemd gevoel om in deze onzekere tijd op reis te gaan. Maar om hiervoor nu thuis te blijven, terwijl alles al geregeld is… In Philadelphia moest mijn fiets helemaal worden uitgepakt. Op Schiphol hadden we hem zorgvuldig in een kartonnen doos gedaan die we goed hadden dichtgeplakt met tape. De reden? De fietsbanden moesten worden gesprayd. Hierdoor verlies ik flink wat tijd bij mijn al erg nauwe overstap. Het rent ook flink moeilijk met zo’n ingepakte fiets op een karretje manoeuvrerend door te nauwe deuren.

Nog een lange tocht

De fietstocht door San Diego richting onze gereserveerde hotelkamer op Oceanbeach gaat prima. Wel moeten we af en toe de weg vragen en rijden we aanvankelijk een heuveltje te ver. Na een nacht doorhalen tijdens de lange vlucht slaapt het prima. De volgende ochtend vertrekken we naar een hostel, even verder in de straat. In een hostel is het de helft goedkoper, kun je zelf koken en heb je meer jongelui om je heen.

Even relaxen

De eerste paar dagen is het vooral op het strand hangen, de befaamde dierentuin bezoeken (met vertederend onderwater uitzicht op mama nijlpaard dat haar babyjong omrolt), surfen (David), koffie drinken bij Starbucks en wat laatste benodigdheden kopen voor het vervolg van onze fietstrip. Achteraf hadden we de meeste zaken beter in San Diego kunnen kopen; je hebt hier meer keuze en sommige dingen zijn zelfs goedkoper. Tja, als je alles van te voren weet.
Het weer is prima. Soms is de wind zelfs iets te koel, maar op de fiets is het heerlijk. Leuk ook om de stad, die we beide ooit hebben bezocht, een keer op de fiets te bezoeken. Ideaal, vooral zonder bagage. San Diego heeft overigens prima fietspaden. Je moet best wat moed kunnen opbrengen om deze relaxte en vooral luxe wereld te verlaten en richting de Mexicaanse grens te gaan. Vanaf daar start de fietsreis over het Mexicaans schiereiland Baja California. Eerst moet nog het een en ander gebeuren, zoals een eerste wasje draaien en de fietstassen weer eens goed proberen in te pakken. ‘Jemig, wat hebben we veel (te veel!) bagage bij ons,’ zeggen we tegen elkaar als we onze stalen rossen opzadelen.


Grillen is uitgegeven door Mosae Mondo.

Grillen

De fietstocht door Zuid-Amerika


Marjemme