Geschiedenis Argentinië – Félix Luna

Geschiedenis Argentinië in het Nederlands vertaald uit het Spaans door Bart Beereboom

In dit werk schetst de Argentijnse historicus Félix Luna de geschiedenis van zijn land vanaf de eerste stichting van de stad Buenos Aires in 1536 tot aan de regering van president Néstor Kirchner in 2003. Het is het eerste  werk over geschiedenis Argentinië in het Nederlands.

Verhalende geschiedenis Argentinië

Het is een geschiedenis in verhalende vorm zonder gedetailleerd in te gaan op namen, jaartallen en veldslagen. Het gaat meer over de grotere context van het verloop van de geschiedenis van Argentinië en toont de aanhoudende inspanning van een volk om zijn eigen identiteit te vinden, de tegenstelling tussen de hoofdstad en de provincies te overbruggen en tot een stabiel democratisch systeem te komen. Het boek vormt een mooie introductie op de geschiedenis van Argentinië, het land dat grote beroemdheden voortbracht, waaronder natuurlijk Koningin Máxima.
Felix Luna

Auteur Félix Luna

Félix Luna werd geboren op 30 september 1925 in Buenos Aires. Hij is daar ook overleden op 5 november 2009 op de leeftijd van 84 jaar.
Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Buenos Aires, studeerde af in 1951 en werd advocaat. Tegelijkertijd begon hij te schrijven en in 1954 debuteerde hij met een biografie over president Yrigoyen. Op zijn naam staat enorm oeuvre van boeken over de geschiedenis van Argentinië zoals biografieën over de presidenten Alvear, Ortiz en Roca. Ook schreef hij uitgebreid over het fenomeen van het Peronisme. Van zijn hand is verder de tiendelige ‘Integrale geschiedenis van Argentinië”.

Vertaler Bart Beereboom

Bart Beereboom raakte als kind gefascineerd door de legendarische Eva Perón. Dit groeide uit tot een grote passie voor de geschiedenis en cultuur van Argentinië. Al meer dan twintig jaar reist hij naar dit Zuid-Amerikaanse land en in 2002 woonde hij een half jaar in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Daar kreeg hij specifiek les in het castellano rioplatense, het Spaans van Argentinië, dat een geheel eigen karakter heeft. In Nederland volgde hij daarna een studie voor vertaler Spaans.

Argentinië bestaat 9 juli 2016 200 jaar

Voor wie meer wil weten, zijn er nu ook boeken en boekjes van journalisten over Buenos Aires, over Máxima en over haar land. Daarin wordt ook steevast de geschiedenis aangestipt. Maar wie verdieping zoekt, moet zich beperken tot een aantal werken in het Engels, doorgaans van Amerikaanse historici. Origineel werk van Argentijnse geschiedkundigen is in het geheel nog niet naar het Nederlands vertaald.

Er zijn vertalingen van Argentijnse proza-auteurs als Jorge Luis Borges, Manuel Puig, Tomás Eloy Martínez en Abel Posse – maar de boekenplanken met vertaalde Argentijnse non-fictie blijven leeg. In alle bescheidenheid zou ik hier met de vertaling van Breve historia de los Argentinos verandering in willen brengen. Dat boek, van de gerenommeerde Argentijnse historicus Félix Luna, biedt een mooie kennismaking met de rijke, soms tragische, maar altijd weer fascinerende geschiedenis van Argentinië.

Argentinië bestaat inmiddels tweehonderd jaar. In 2010 vierde het land zijn Bicentenario. Op 25 mei 1810 begon het land zich los te maken van Spanje, zette het de vicekoning aan de kant en stelde het zelfbestuur in. Zes jaar later, op 9 juli 1816, maakte Argentinië zich definitief los van het moederland en riep de onafhankelijkheid uit. Tweehonderd jaar Argentinië is een prachtige aanleiding om de geschiedenis van het land meer onder de aandacht te brengen.

Beknopte geschiedenis van Argentinië het lezen waard

Geschiedenis Argentinie

video Geschiedenis van Argentinie

 

 

Bestel nu deze uitgave over de geschiedenis Argentinie

 

 

Trefwoorden: geschiedenis Argentinië