Ethiopië Betam konjo! Neemt je mee op reis naar een bijzonder land

Na 33 jaar zet de auteur samen met haar man en vrienden weer voet op Ethiopische bodem. Er wordt opnieuw kennis gemaakt met ‘Het land van de verbrande gezichten’.

Ethiopie Betam konjo

Omslag Betam konjo

Oudste cultuurland

Ethiopië is een van de oudste cultuurlanden van de wereld. Getuigen zijn de eeuwenoude rotskerken in Lalibela, de zestiende-eeuwse kastelen in Gondar, de stéles in Aksum, de eeuwenoude kloosters in en om het Tanameer, de tempel in Yeha enzovoort.
Er wonen ruim tachtig verschillende kleurrijke volkeren en stammen ieder met zijn eigen cultuur en religie. Het landschap bestaat uit onherbergzame bergketens, vruchtbare hoogvlakten, savannen, woestijnen en kent grote rivieren. De flora is aangepast aan de hoogte zones en op vele plaatsen uitbundig. Ethiopië telt meer dan 800 vogelsoorten en heeft diersoorten die nergens elders op de wereld voorkomen.

De schrijfster weet als geen ander de sfeer op een hele simpele manier te beschrijven dat je de reis in je gedachte meemaakt.

Het noorden van Ethiopië

Ze reizen door het noorden van het land: varen op het Tanameer en bezoeken het eiland Zeghe, ze bewonderen de Tis Isat, lopen rond in de Koningsstad in Gondar en zijn onder de indruk van de serafijnenkopjes in de Debre Birhan Selassie kerk, nemen een kijkje bij de Falasha’s en spotten de Gelada-baboon, de Walia ibex en de Simien fox in het Simien National Park. In Aksum wordt het Stèleveld, de Maryam Tsyson kathedraal en meer bekende en onbekende bezienswaardigheden bekeken. Het Debre Damo klooster wordt aangedaan; de rotskerken in Tigré bekeken en ze begeven zich in de mysterieuze sfeer van het ‘achtste wereldwonder’ in Lalibela.

Addis Ababa

Ze gaan via de hoofdstad Addis Ababa naar het zuiden. Daar is het genieten op en rond de meren met de prachtige vogels, krokodillen en Nijlpaarden. Ook worden verschillende bevolkingsgroepen en stammen zoals: Rastafari, Sidama, Borana, Konso, Hamar, Banna, Mursi, Dorze enzovoort met een bezoekje vereerd.

Het oosten van Ethiopië om herinneringen op te halen

Herinneringen worden opgehaald in het oosten; ze bezoeken de Metahara Sugar Factory waar ze drie jaar (1967-1970) gewoond en gewerkt hebben en op de laatste dag van de reis, in Addis Ababa, sluiten ze af met een emotievolle ontmoeting met Amelework het Plan-kind waar ze al acht jaar mee corresponderen.

Het land is wat toerisme betreft nog in een ontwikkelingsfase daardoor is het land niet altijd even gemakkelijk te bereizen. Het is ook kennismaken met een van de armste landen ter wereld wat met zich meebrengt dat naast indrukwekkende, interessante en mooie dingen er ook schrijnende dingen waarneembaar zijn.
Reizen in Ethiopië is een bijzonder avontuur met zijn eigen aantrekkelijkheid. De infrastructuur is in ontwikkeling, de voorzieningen worden steeds beter maar zijn nog niet overal optimaal. De bevolking is puur en vriendelijk en vergoeden alle ongemakken.

Betam Konjo is een boek voor reizigers die graag lezen en voor lezers die graag reizen maar ook voor lezers die meer willen weten over het oeroude land Ethiopië. Het is een compleet geheel en bevat: een interessant en boeiend reisverhaal, uitgediepte thema’s, achterliggende geschiedenis en legenden, beschrijvingen van volkeren, weetjes, praktische informatie en tips.

Betam Konjo! is de herziene druk van het eerder verschenen boek Konjo Nö! Het verhaal is aangepast en uitgebreid en de info is vernieuwd en geactualiseerd. De vele foto’s maken het geheel af.

Ine Andreoli publiceert (reis) boeken en artikelen over Afrika. Over Ethiopië schreef ze vier boeken, drie voor volwassenen en een voor kinderen. Ze woonde drie jaar in Ethiopië waar haar man werkte voor de suikerindustrie. Sinds die tijd heeft Ethiopië een speciaal plekje in haar leven verworven en keert ze er regelmatig naar terug.

Lees de interessante blog over Ethiopië van Ine Andreoli.

Hier treft u meer informatie aan dit boek over Ethiopië

Een interessant boek voor wie zich ontspannen wil laten informeren over het leven in Ethiopië. (NBD\Biblion)