Avontuurlijk Cuba – reizen op de bonnefooi

Cuba een prachtig land

Wat gebeurt er als je zonder enige voorbereidingen een reis door Cuba gaat maken? Kun je dan zomaar overal een slaapplek vinden? Is rijden door Cuba gevaarlijk? En hoe is het eten in Cuba? De auteur van dit boek Digna en haar man Richard namen de proef op de som en maakten zonder planning een reis door dit prachtige land.

Cubaanse vrouw

Scherp toezicht van de overheid

Digna beschrijft beeldend de administratieve heisa die erbij aan te pas komt om een kamer te huren. De overheid houdt immers scherp toezicht. ‘Voordat je als toerist je koffer in de kamer mag zetten, word je ingeschreven in het grote boek met alle bijbehorende gegevens’. Hoe rigide de overheid in feite alles controleert, komt tot uiting in de hilarische omschrijving van Digna’s ervaring bij het kopen van vier flessen water in een buurtsuper. Ook de aanschaf van een paar wifi-kaartjes vergt lange tijd in de rij staan. Digna en Richard leerden er mee om te gaan tijdens hun tocht van 21 dagen. Ook met de ‘parkeermeneren’, mensen die dapper pogen wat geld te verdienen door op je auto te passen. En met de talrijke lifters, waarvan sommigen heel dankbaar zijn voor een ritje, maar anderen juist heel boos worden als je ze niet op de plek van hun bestemming brengt.

Reizen in de puurste vorm

Reizen in de puurste vorm, door een land waar alles is en waar men niets heeft. Cuba. Een rondreis met de auto van 4.225 kilometer, zonder van tevoren overnachtingen te hebben geboekt en zonder ook maar enig idee te hebben waar we heen willen. Zonder plan reizen is voor ons het mooiste dat er is. Omdat je elke dag, elk uur, elke minuut ter plekke kunt beslissen of je linksaf, rechtsaf of rechtdoor gaat.

De reisgidsen hebben we bewust thuisgelaten

Het enige navigatiemiddel dat we bij ons hebben is een wegenkaart waarop hier en daar een bezienswaardig-heid is aangegeven. Zo komen we op de mooiste plekken en in gebieden waar men zelden een toerist ziet. Dat is reizen zoals wij het graag doen. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik het heel af en toe beu was om weer naar een slaapplek te zoeken en daarna nog op zoek te gaan naar iets wat op een restaurantje lijkt. Een grote handicap van mij is dat ik weinig lust. Eten is een fobie en iets wat uit het water komt eet ik al helemaal niet. In Cuba heb je dan wel een probleem, maar het is me gelukt.

Dit is het verslag van onze rondreis door Cuba, waarbij we verder zijn gegaan dan de bekende driehoek Havana, Trinidad en Viñales. Veel verder. Lees en geniet van onze avonturen.

Avontuurlijk Cuba

Meer informatie vind je hier

Lees meer over Zuid-Amerika.

FOX Verre Reizen van ANWB Cuba
Groepsrondreizen naar Cuba